Foto af Evani Vilhelm Lorentzen og familie. Udlånt af familien. © All rights reserved

Find dine rødder!

Har du slægtninge, der har boet i København mellem 1890 og 1923? Så har du gode muligheder for at finde dem i Politiets registerblade. For på den tid fungerede politiet som vore dages Folkeregister. Derfor kan du i registerbladene finde oplysninger om, hvor og hvornår dine københavnske slægtninge er født, hvad de har levet af, hvor de har boet – og måske andet. Prøv selv!

 

Søg i databasen

 

More Info

Hjælp til selvhjælp

Tilladelse til at spille på lirekasse får i 1800-tallet sidste halvdel funktion af en social støtteforanstaltning, der oprindeligt indføres for krigsinvalider.

 

Efter de to slesvigske krige 1848-50 og 1864 er det især krigsinvalider, der får politiets tilladelse til at spille på lirekasse – eller med den tids formulering "at ombære og lade høre et positiv".

 

Ved at spille i byens gader og gårde har de mulighed for at supplere deres sparsomme soldaterpension. Men også andre socialt udsatte får denne tilladelse.

 

4. Tigger på ChrHavn 1900-10 KM

Lirekassespiller i baggård på Christianshavn omkring 1905. Foto: Københavns Museum

 

Kun få kvinder

I Politiets registerblade dukker stillingen som lirekassespiller op – eller positivspiller for at bruge datidens betegnelse. Langt størstedelen af dem er mænd, men også kvinder kan "slås til positivspiller".

 

Af registerbladene fremgår det dog, at kun 3 af de 129 registrerede positivspillere er kvinder. Den ene er Marie Jensine Caroline Dyhr (1864-1919), der har et barn at forsørge.

 

I Fattigvæsenets hovedmandtaller kan vi se, at hun er enke efter positivspiller Ludvig Lorentz Dyhr med hvem hun har seks børn, hvoraf de fem ældste ikke længere bor hjemme ved farens død i 1899. 

 

Marie Jensine Caroline Dyhr må have fået tilladelse til at føre mandens næringsvej videre, så hun kan supplere den fattighjælp, hun får efter hans død og frem til 1906.

 

Et selvstændigt erhverv

Blandt positivspillerne er der flere, der har et erhverv ved siden af deres lirekassespil. F.eks. ernærer den ugifte Ellen Rasmussen (1856-1924) sig også ved håndarbejder, mens Carl Christian Nielsen (f.1868) arbejder som bagersvend. Han har også en del munde at mætte, da han har kone og fem børn. 

 

Langt størstedelen af positivspillerne står dog kun opført under det ene erhverv. F.eks. Christian Nielsen (f. 1858). Hans registerblad er meget sparsomt med yderligere oplysninger.

 

Det fortæller os, at han er født i København. Men ikke hvor han opholder sig, før han får udstedt sit registerblad i november 1904. Han kan dog næppe have boet i København, da han i så fald vil have fået udstedt registerbladet tidligere.

 

Holger Danske Farvergade

Drikkelag på værtshuset Holger Danske i Farvergade. Foto: Københavns Museum. 

 

Christian Nielsen indlogerer sig i logishuset i Farvergade nr. 15, hvor vagabonder og andet fattigt godtfolk kan få sig et tarveligt natteleje for en billig penge.

 

Farvergade er på den tid kendt for omfattende prostitution og mange værtshuse. En af de mere berygtede adresser er netop nr. 15 med værtshuset Holger Danske og det tilhørende logihus.

 

I forbindelse med sanering af gaden i 1905 bliver nr. 15 revet ned. Og her forsvinder positiv­spilleren Christian ud i af historien.

Nyheder

prov-den-nye-sogningPrøv den nye søgning En ny søgefunktion på Københavns Stadsarkivs hjemmeside gør det muligt at søge en person i Politiets registerblade og de...
adgang-til-politiets-registerbladeAdgang til Politiets registerblade Siden politietsregisterblade.dk har været udsat for hacking. Sitet er renset, men der kan stadig komme advarsler når...

 

 

Seneste nyt fra forum

Hvem er på?

Vi har 950 gæster og 5 medlemmer online

footer-logo

Københavns Stadsarkiv

Københavns Rådhus, 1599 Kbh.V
Tlf: 33 66 23 70  |  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  |  facebook