Foto af Evani Vilhelm Lorentzen og familie. Udlånt af familien. © All rights reserved

Find dine rødder!

Har du slægtninge, der har boet i København mellem 1890 og 1923? Så har du gode muligheder for at finde dem i Politiets registerblade. For på den tid fungerede politiet som vore dages Folkeregister. Derfor kan du i registerbladene finde oplysninger om, hvor og hvornår dine københavnske slægtninge er født, hvad de har levet af, hvor de har boet – og måske andet. Prøv selv!

 

Søg i databasen

 

More Info

Kendte danskere i Politiets registerblade

Vidste du, at skuespilleren Asta Nielsen var gift med Emma Gads søn? Og at Stauning var uddannet cigarsorterer? I Politiets registerblade gemmer der sig mange spændende oplysninger om kendte danskere - også før de bliver kendte.


 

Stauning i1920-erne Wiki Commons

 

Fra cigarsorterer til statsminister

Du finder socialdemokraten Thorvald Stauning (1873-1942), der bliver dansk statsminister i 1924. På hans registerblad står der under livsstilling "Cigarsorter" og "Redaktør". Det oplyses desuden, at han er søn af karetmager Peter A. Stauning.

Staunings første kone, Anna, står opført i registerbladet, og det samme gør hans senere kone, Olga. Vi kan se, at han bor hos sine forældre i København frem til 1898, dvs. til han er 25 år. Det fremgår også, at han samme år gifter sig, hvilket formentlig er årsagen til, at han flytter hjemmefra.


Fra udstedelsen af Staunings registerblad i 1890 og frem til 1922, hvor han flytter til Kanslergade 10 på Østerbro, flytter han adresse 11 gange. De fleste adresseændringer sker fra 1893, hvor han stadig bor sammen med forældrene, og frem til 1907. Her melder han adresseændring hele otte gange! De mange flytninger er ikke noget enestående for Stauning. Det er helt almindeligt på den tid, at byens fattige arbejderfamilier flytter flere gange om året.

 

Se Thorvald Staunings registerblad her

 

Asta Nielsen Wiki Commens

 

Stumfilmskuespillerinden "Die Asta"

Skuespilleren Asta Nielsen (1881-1972), eller Asta Sofie Amalie Nielsen som hendes fulde navn er, har tre registerblade. Det fremgår af det første blad udstedt den 1. november 1898, at hun starter som studerende, inden hun går over til skuespillerkarrieren.

Registerbladene viser også, at hun får en datter, Jesta, i 1901. Intet tyder på, at hun er gift med barnets far. Det bekræftes af andre kilder, der også kan oplyse, at hun i 1910 forlader den danske teaterscene for at indspille film i Tyskland. Her bliver hun i 1912 gift med forfatter og filminstruktør Peter Gad, den kendte forfatterinde Emma Gads søn.


Det kan af registerbladene ses, at Asta Nielsen er i København flere gange, først i efteråret 1911, sidst i foråret 1918. Det fremgår ikke, hvor længe hun bliver i København. På det sidste registerkort står hun opført som frue og ikke som skuespillerinde, ligesom hun bruger efternavnet Gad. At hun har sit eget registerblad og ikke står opført på Peter Gads blad kan tyde på, at han ikke er fulgt med til København eller at de er skilt på det tidspunkt.

 

Asta Nielsens registerblade afslører en anden interessant detalje. På samtlige tre registerblade står hun opført som født den 11. september, men årstallene varierer fra 1881 på første blad til 1883 og 1885 på de næste blade. Det er mest sandsynligt, at det er fejl fra politiets side. Men måske er det lykkedes den berømte skue- og filmskuespillerinde at gøre sig nogle år yngre.

 

Se Asta Nielsens registerblade: 1. Registerblad, 2. Registerblad, 3. Registerblad 

 

Alberti Wiki Commens

 

Den uærlige justitsminister

I Politiets registerblade finder vi også den berygtede justitsminister fra 1901-08, Peter Adler Alberti (1851-1932). Han bliver anklaget for bedrageri for over 15 millioner kr.  og idømmes i 1910 otte års fængsel.

 

Peter Albertis registerblad viser, at han den 1. maj 1909 ikke alene er flyttet fra sin adresse på Sankt Annæ Plads, hvor han har boet i de seneste 3 år, men er flyttet fra byen. Der oplyses ingen ny adresse, men vi ved, at han omkring den tid har skiftet sin fashionable bolig ud med en fængselscelle i Horsens Statsfængsel.

 

Vi skal helt frem til 1917, før der igen sker noget på Albertis registerkort. Da fremgår det, at han flytter fra Vridsløse til Fælledvej 10 på Nørrebro. Forklaringen på, at det ikke er fra Horsens, han kommer, skyldes, at han pga. sygdom efter to års afsoning overføres til Vridsløselille Statsfængsel. Herfra benådes han i 1917. Oplysningen på registerbladet om hans flytning til Fælledvej i 1917 stemmer overens med det officielle årstal for hans løsladelse fra fængslet.

 

Se Peter Adler Albertis registerblad her

 

Søg selv videre i registerbladene efter kendte danskere, der har boet i København i årene 1890-1923. Se også andre Kendte personer her.

 

Tak til Kim Hegn Hansen for inspiration til artiklerne.

Nyheder

prov-den-nye-sogningPrøv den nye søgning En ny søgefunktion på Københavns Stadsarkivs hjemmeside gør det muligt at søge en person i Politiets registerblade og de...
adgang-til-politiets-registerbladeAdgang til Politiets registerblade Siden politietsregisterblade.dk har været udsat for hacking. Sitet er renset, men der kan stadig komme advarsler når...

 

 

Seneste nyt fra forum

Hvem er på?

Vi har 692 gæster og ingen medlemmer online

footer-logo

Københavns Stadsarkiv

Københavns Rådhus, 1599 Kbh.V
Tlf: 33 66 23 70  |  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  |  facebook