Foto af Evani Vilhelm Lorentzen og familie. Udlånt af familien. © All rights reserved

Find dine rødder!

Har du slægtninge, der har boet i København mellem 1890 og 1923? Så har du gode muligheder for at finde dem i Politiets registerblade. For på den tid fungerede politiet som vore dages Folkeregister. Derfor kan du i registerbladene finde oplysninger om, hvor og hvornår dine københavnske slægtninge er født, hvad de har levet af, hvor de har boet – og måske andet. Prøv selv!

 

Søg i databasen

 

More Info

I Politiets registerblade optræder mange forskellige erhverv. Også stillingen som offentligt fruentimmer - eller med den mere moderne betegnelse prostitueret.


Juliane Caroline Hansine Hansen er en af Københavns mange prostituerede. Hun er opført i register­bladet som tjenestepige, offentligt fruentimmer og husholderske.

 

Juliane Caroline Hansine Hansen er født i København. Det er sandsynligt, at hun umid­del­bart efter sin skoleafslutning er startet som tjenestepige, 14 år gammel. Men som så mange andre unge tjenestepiger bliver hun fristet af de mere ”let” tjente penge som prostitueret.

 

Da Københavns politi i 1892 begynder at registrere byens borgere efter navn, er prostitution et lovligt erhverv, hvis kvinden er registreret hos politiet som offentligt fruentimmer. I 1906 bliver prostitutionsloven ophævet og prostitution er atter ulovligt og strafbart.

 

Derfor er det kun i den korte periode frem til 1906, at Juliane Caroline Hansine Hansen og med hende mange andre kvinder er registreret i Politiets registerblade som offentlige fruentimmere.

 

Men søger vi på den stillingsbetegnelse, får vi ingen hits. Politiet har nemlig brugt mange forskellige forkortelser som f.eks. Off. Frt., Off. Frtm. med eller uden punktum. Derfor er det svært via registerbladene at få et samlet overblik over, hvor mange kvinder, der er registreret som prostituerede.

 

Juliane Caroline Hansine Hansen 170Juliane Caroline Hansine Hansen 169

Juliane Caroline Hansine Hansen er her fotograferet af politiet i forbindelse med sigtelse og dom for tyveri i 1900. Ud over det traditionelle forbryderbillede er det typisk, at kvinderne også fotograferes som de ses på gaden iført hat og frakke. Foto: Politihistorisk Museum.

 

På hospital med kønssygdom

Juliane Caroline Hansine Hansens registerblad afslører ikke, hvornår hun skifter fra at være tjenestepige til offentligt fruentimmer. Men det gør andre kilder, såsom politiets sager vedr. prostituerede og patient­journalen fra Vestre Hospital.

 

Her indlægges hun i april 1897 på afdelingen for kvinder, der endnu ikke er indskrevne som offentlige fruentimmere. En interessant detalje er, at kilderne er uenige om, hvilket år hun er født. Registerbladet siger 1874, bag på forbryderbilledet af hende står 1875, og i patientjournalen anføres 1876 og 1878.

 

Inden for et halvt års tid indlægges Juliane Caroline Hansine Hansen ifølge patientjournalen fire gange på samme afdeling, for så femte gang, i november 1897, at blive indlagt på afdelingen for offentlige fruentimmere. Indtil da har hun kun været under mistanke for utugt. I alt bliver hun fra april 1897 til februar 1904 indlagt 16 gange.  

 

Berygtede adresser

Juliane Caroline Hansine Hansen bor fra 1894 og nogle år frem hovedsageligt i Nansensgade. Det gør hun også i starten af sin karriere som prostitueret, men flytter snart til indre by, bl.a. til berygtede bordelgader som Gåse­gade og Holmensgade, hvor bordeldrift er tilladt.

 

Ved at sammenligne registerbladets adresser med adresserne i patientjournalen fra Vestre Hospital ses, at Juliane Caroline Hansine Hansen bor flere andre steder end angivet på registerbladet. Men samlet giver de to kilder et godt billede af hendes og de øvrige prostitueredes flyttemønstre.

 

Bag tremmer

Ifølge patientjournalen bliver Juliane Caroline Hansine Hansen flere gange indlagt uden at have fast adresse, ligesom hun op til flere gange bliver indlagt fra arresten eller tvangshuset. F.eks. får hun i sommeren 1897 – inden hun bliver indskrevet som offentligt fruentimmer – 12 dages tvangsarbejde for utugt. Det fremgår af Politiets Efterretninger, der er politiets interne meddelelsesblad om efterlyste, anholdte og løsladte personer. Her kan i juli 1900 også læses følgende efterlysning:

 

”Et fruentimmer, ca. 22 år gammel, middel af højde, almindelig bygning, blondt hår, lysegrå øjne, det venstre øje var blåt og underløbet efter slag, på højre eller venstre ringfinger var tatoveret en blå ring og hun har på den ene finger en uægte ring med røde glasgranater, iført mørk jaket, mørk nederdel samt sort engelsk hat med lige skygge og kulørte bånd, sigtes for tyveri af penge fra beruset mandsperson.”

 

Det er Juliane Caroline Hansine Hansen, der efterlyses. Hun anholdes kort efter og dømmes til et år i forbedringshuset.

 

Et mere respektabelt erhverv

Juliane Caroline Hansine Hansen indlægges sidste gang på Vestre Hospital i april 1904. Det tyder på, at hun herefter slutter sin karriere som prostitueret til fordel for den stilling som husholderske, der angives på registerbladet. Heraf fremgår dog også, at hun bliver boende i den indre bys berygtede gader.

Nyheder

prov-den-nye-sogningPrøv den nye søgning En ny søgefunktion på Københavns Stadsarkivs hjemmeside gør det muligt at søge en person i Politiets registerblade og de...
adgang-til-politiets-registerbladeAdgang til Politiets registerblade Siden politietsregisterblade.dk har været udsat for hacking. Sitet er renset, men der kan stadig komme advarsler når...

 

 

Seneste nyt fra forum

Hvem er på?

Vi har 687 gæster og ingen medlemmer online

footer-logo

Københavns Stadsarkiv

Københavns Rådhus, 1599 Kbh.V
Tlf: 33 66 23 70  |  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  |  facebook