Foto af Evani Vilhelm Lorentzen og familie. Udlånt af familien. © All rights reserved

Find dine rødder!

Har du slægtninge, der har boet i København mellem 1890 og 1923? Så har du gode muligheder for at finde dem i Politiets registerblade. For på den tid fungerede politiet som vore dages Folkeregister. Derfor kan du i registerbladene finde oplysninger om, hvor og hvornår dine københavnske slægtninge er født, hvad de har levet af, hvor de har boet – og måske andet. Prøv selv!

 

Søg i databasen

 

More Info

marie-christensen

Forkvinden for Københavns Tjenestepigeforening Marie Christensen taler til medlemmerne ved en demonstration mod tyendeloven, 1912. Foto: Københavns Museum

 

Marie Christensens kamp for tjenestepigerne

I år fejrer vi 100-året for kvindernes valgret med Grundloven af 1915. Tjenestepigerne var demokratisk set dobbelt ramt, idet de var udelukket fra deltagelse som både tyende og som kvinder. Marie Christensen kæmpede for at ændre dette.

 

Marie Christensens (3. februar 1871 – 14. september 1945) registerblad afspejler et typisk tjenestepigeliv med hyppige flytninger fra plads til plads. Marie stiftede i 1899 Københavns Tjenestepigeforening bl.a. på baggrund af de hårde oplevelser, hun selv havde haft, siden hun som 16-årig flyttede hjemmefra og fik sin første plads hos en lægefamilie i Frederiksværk.

 

marie-christense-registerblad

 

Tjenestepiger eller tyende havde næsten ingen rettigheder. Ingen øvre arbejdstid. Ingen krav til de boligforhold som arbejdsgiveren skulle stille til rådighed. Fuldstændig afhængighed af et godt forhold til arbejdsgiveren, idet dennes dom i skudsmålsbogen var afgørende for, at kunne få plads et andet sted. – og underlagt arbejdsgiverens ret til fysisk at straffe. Marie prøvede det på egen krop. Arbejdsdage fra kl. 6-22, dårlig og for lidt mad, kulde og udmattelse.

 

Maries livsforløb fra tjenestepige til medlem af Københavns Borgerrepræsentation i perioden 1917-21 er en fantastisk historie og et viljestærkt og handlekraftigt menneske, der kæmpede nogen af sin tids hårdeste kampe og opnåede imponerende resultater.

 

Med Grundloven af 1915 fik kvinder og tyende valgret, sammen med fattige, handikappede og dømte personer.

I 1921 blev den forhadte tyendelov afskaffet. I stedet kom Medhjælperloven, hvor skudsmålsbogen blev afskaffet og arbejdsgiverne mistede retten til fysisk afstraffelse. Der kom regler for kost, logi og rettigheder under sygdom, samt tre dages ferie hvert halve år. Men desværre ingen øvre arbejdstid, selvom den 8 timers arbejdsdag på det tidspunkt var blevet indført i industrien.


Læs mere om Marie Christensen:

Marie Christensens registerblad

Marie Christensen - Wikipedia

Artikel i Politiken om bogen "Tjenestepigerne - 100 års historie om stemmeret og ligestilling", af Dorthe Chakravarty

 

Tak til Jette Meyn for inspiration til artiklen.

Nyheder

prov-den-nye-sogningPrøv den nye søgning En ny søgefunktion på Københavns Stadsarkivs hjemmeside gør det muligt at søge en person i Politiets registerblade og de...
adgang-til-politiets-registerbladeAdgang til Politiets registerblade Siden politietsregisterblade.dk har været udsat for hacking. Sitet er renset, men der kan stadig komme advarsler når...

 

 

Seneste nyt fra forum

Hvem er på?

Vi har 700 gæster og ingen medlemmer online

footer-logo

Københavns Stadsarkiv

Københavns Rådhus, 1599 Kbh.V
Tlf: 33 66 23 70  |  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  |  facebook